Toekomst van spoorlijn 52 Puurs - Dendermonde & Brielproject

13-02-2018 12:35

Spoorlijn 52 Puurs – Dendermonde en  het Brielproject

Op 1 februari 2018 was er een OPEN hoorzitting voor het publiek in Baasrode over het Brielproject en de Alvat site met de bijbehorende info over de stand van zaken.

ProMobiel was hierop met enkele vertegenwoordigers aanwezig.

Onze conclusie is dat dit project enerzijds waardevol wel is, maar dat anderzijds over de globale mobiliteit in deze regio onvoldoende opgevolgd wordt.

Wij hebben dan ook de vraag gesteld wat men gaat doen met de toename van het verkeer op de nu reeds overbelaste N17.

Het was daarbij ook duidelijk dat men de spoorlijn 52 Dendermonde – Puurs – Antwerpen, ter ontlasting van deze regio, geen prioriteit toe dicht. Zeker en vast een gemiste kans…

 

Nochtans voorziet het Vlaams kabinet voor Mobiliteit een onderzoek naar een mogelijke opwaardering van deze spoorlijn 52 om de leefbaarheid en mobiliteit in deze overbelaste regio tegemoet te komen.

De opwaardering en elektrificatie van spoorlijn 52 Puurs – Dendermonde is één van de Vlaamse prioritaire spoorprojecten, die door het Vlaamse Gewest zullen worden meegefinancierd, na studie.

In eerste fase zullen een capaciteitsstudie, een potentieel-analyse en een kostenbatenanalyse worden uitgevoerd. In functie van de resultaten van deze eerste fase zullen vervolgens de studies met betrekking tot de technische haalbaarheid, de tracékeuze en het vergunningstraject worden opgestart.

Via bijgevoegde link heb je hierover het verslag van deze hoorzitting:

https://www.pomov.be/publicatiesxyz/Infovergadering.pdf