AKTUEEL THEMA, waarrond momenteel gewerkt wordt (actuele vraag aan de gemeentebesturen):

Voorzie de trappen in de openbare gebouwen van een armleuning, dit is zeer belangrijk voor mensen die moeilijk hun evenwicht kunnen bewaren!!

Het lijkt voor mobiele mensen niet direct een punt, maar een leuning aan elke trap kan heel wat ondersteuning bieden voor personen met een beperking.
Onze werkgroep hoopt dat de gemeentebesturen, horeca-uitbaters en anderen daar meer aandacht aan willen besteden

 

Werkgroep: Toegankelijkheid voor personen met een beperking

 

Ons ankerpunt / coördinator is:

Liliane Schellemans

Begeleiders:

Reinhilde Goossens, Richard Leemans, Luc Ribbens, Luc Rombaut, Jos Theunis, Koen Van Ackerbroeck, Eric Van den Berge, Harry Van Lent

 

AKTUEEL THEMA, waarrond momenteel gewerkt wordt (vraag aan de gemeentebesturen):

Voorzie de trappen in de openbare gebouwen van een armleuning, dit is zeer belangrijk voor mensen die moeilijk hun evenwicht kunnen bewaren!!

 

Deze werkgroep wil vanuit een positieve benadering ondersteuning geven in onze regio, bij het beleid ter bevordering v/d toegankelijkheid in de meest brede zin voor personen met een beperking.

Er wordt daarbij getracht om bestaande of nieuwe projecten mee te ondersteunen.

Het is vooral de bedoeling dat we stelselmatig bepaalde zaken kunnen doen bewegen in het zoeken naar mobiliteitsverbeterende oplossingen of voor toegankelijkheidsproblemen.

 

Wij willen dan ook graag samen werken met iedereen (particulier, organisatie of beleidsniveau) die zich over deze problematiek wil ontfermen.

De bedoeling is ook dat iedereen zijn / haar eigenheid bewaart en onze werkgroep wil de permanente stimulans of hulp zijn om bepaalde speerpunten aan te sturen.

   HOE?

  -  In samenwerking met verenigingen en organisaties die reeds lang werkzaam zijn rond deze problematiek zoals KVG, Ziekenzorg,    seniorenverenigingen, seniorenadviesraden, On Wheels, …

   - Wij ondersteunen projecten die vanuit de lokale besturen voorgedragen worden zoals bv. het project BlueAssist.

   - Wij willen een verzamelpunt zijn van zowel voorbeelden van goede praktijk als van situaties die voor verbetering vatbaar zijn

    - Tijdens onze ProMobiel-vergaderingen met de lokale  besturen kunnen deze dan besproken worden.

   - Met jouw steun, wakkere burger, met het hart op de juiste plaats!

 

   

 

EVEN UW AANDACHT:

 

Luc Rombaut, lid van de werkgroep ‘Toegankelijkheid voor personen met een beperking’, is zelf rolstoelgebruiker en fervent scootmobielrijder. Alleen zou hij het veel fijner vinden om samen met andere scootmobielrijders op pad te kunnen gaan. Er zijn ongetwijfeld nog heel wat andere personen die maar wat blij zijn om over een scootmobiel te beschikken, maar ook liever in groep uitstappen zouden maken. Dankzij Luc wordt dit nu mogelijk! Hij heeft WOW (= We On Wheels), een vriendenkring voor scootmobielrijders van Klein Brabant – Vaartland opgericht. Voel jij je aangesproken of ken je iemand in jouw omgeving die zich met een scootmobiel verplaatst, aarzel dan niet om contact op te nemen met

Luc Rombaut

e-mailadres: lucrombaut@proximus.be

GSM: 0471/884059

Facebook: WOW

                                                                                                                                     

 

 

Wat doe je als je iemand met een beperking ontmoet?

Sommige mensen weten helemaal niet wat hoe ze zich moeten gedragen rondom iemand met een beperking.  Heel belangrijk om te onthouden: iemand met een beperking is in de eerste plaats een gewoon persoon en wil ook zo behandeld worden! Ook zijn er geen twee mensen met een beperking gelijk en heeft dus ook iedereen iets anders nodig.  Als je twijfelt wat je best doet, vraag het dan.  Je kan beter even checken wat de persoon in kwestie het liefste heeft dan dat je hem of haar opzadelt met de zoveelste goedbedoelde maar niet zo aangename reactie. 

 

 

De toegankelijkheid & bereikbaarheid voor mensen met een beperking, senioren, kinderwagens, enz..., is soms vatbaar voor verbetering.

     

ProMobiel KBV - WG "Toegankelijkheid"  willen dit doen in samenwerking met 'wakkere' burgers & bewegingen die hier rond werken, zoals KVG, seniorenverenigingen, seniorenadviesraden, ziekenzorg, enz...

Indien U voor uw dagelijkse mobiliteit geconfronteerd wordt met specifieke situaties..., geef ons dan een seintje op promobielkbv@gmail.com

 

Geen café zonder …

                                                                       

Geen rozen zonder ...                   

Geen medaille zonder …

Geen trap zonder …                                                         

De kans is groot dat je spontaan hebt aangevuld, maar misschien twijfelde je even bij het laatste. Nochtans is het voor elke persoon met een beperking zo klaar als een klontje dat trap en leuning onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Zij ondervinden dagelijks aan den lijve hoe een eenvoudige trapleuning een wereld van verschil betekent.

Hun zelfredzaamheid en de toegankelijkheid van gebouwen en ruimtes krijgen een enorme boost door de aanwezigheid van een leuning.

            - Geef hen daarom bij het gebruik van een trap met leuning de nodige plaats om de leuning te grijpen.

- Gun hen wat meer tijd bij het gebruik van een trap, calculeer het ontstaan van een file in!

- Galant zijn maakt jou en de andere gelukkig, dus waarom  niet spontaan je arm ter ondersteuning aanbieden? Voor jou een kleine moeite, voor de persoon met een beperking een hele opstap!

- Open je oren, je ogen, je hart!  

       

         Alvast hartelijk dank!!!

 

Werkgroep ‘Toegankelijkheid voor personen met een beperking’ van ProMobiel KBV

v.u.:  Liliane Schellemans   ProMobiel KBV

 

Gemeente Puurs zet het project 'Blue Assist' volop in de kijker om mensen met een beperking te helpen, een zeer waardevol initiatief.

  

Ook vanuit ProMobielKBV willen wij samen met de gemeentebesturen helpen om dit project kansen te geven.


Wat houdt dit project precies in?

Zie link: https://www.blueassist.eu/over-blueassist/wat/


KVG voerde ludieke actie op 03/12 in Antwerpen voor een betere toegankelijkheid tot De Lijn

Het is een gezinsvriendelijke en plezante actie geworden (zie foto's hieronder)