PIJNPUNTEN rond Basisbereikbaarheid komen tijdens het overleg met de gemeentebesturen (19 april '17) akelig bloot te liggen

22-04-2017 09:38

Afgelopen woensdag 19 april '17 had onze OPBOUWBIJEENKOMST plaats tussen ons burger- en verkeersplatform Promobiel en de schepenen MOBILITEIT van de gemeenten WILLEBROEK, SINT AMANDS, PUURS & BORNEM.

Onderdeel van deze ontmoeting was de synthese van de problematieken binnen onze regio rond het NIEUWE openbaar vervoer (proef - Basisbereikbaarheid).

We kwamen samen met de gemeentebesturen tot de constatatie, dat er een zware hypotheek ligt op een verdere en noodzakelijke optimalisering van het openbaar vervoer in onze regio...m.a.w.,  er is veel 'poeha' gemaakt rond "Basisbereikbaarheid", maar we moeten nu reeds moeten vaststellen dat dit niet veel zal uithalen voor onze burgers (zie hieronder).

De impact van onze gemeentebesturen wordt VANAF NU sterk verhoogd bij het overleg rond basisbereikbaarheid, via de nieuw opgerichte VERVOERSREGIORADEN (voor een beter openbaar vervoer).

Daarom zal ProMobiel KBV in permanent overleg zijn met onze gemeentebesturen (SINT AMANDS, WILLEBROEK, BORNEM, PUURS), om de verzuchtingen van de burgers (vastgesteld tijdens burgerconsultaties) te duiden.


Vaststellingen:
NMBS (lijn 54)

- NMBS voorziet GEEN optimalisering van de treinverbinding Mechelen - Sint-Niklaas, voor een 1/2-uurverbinding met dus elk uur een rechtstreekse verbinding naar BRUSSEL (via Mechelen) - Dit kan technisch gerealiseerd worden door kruisingen uit te laten voeren in Willebroek & Temse

- Een echte noodzaak voor vlottere overstappen in Mechelen & Sint-Niklaas + waardig alternatief voor de toeslibbende N16 & N17 (met tienduizenden voertuigen per dag)

- Deze treinverbinding zou op die manier 'een betere KAPSTOK' kunnen vormen voor de aansluitende busverbindingen in de regio.

 


NMBS (lijn 52)

- Expressnet Antwerpen zou in het weekend enkel gerealiseerd worden tussen Antwerpen & Boom, wat is de waarde daarvan en stoot men niet veel potentieel af door deze niet door te trekken tot Puurs? Hier is nu enige beweging merkbaar, mede door de medewerking van de schepen voor mobiliteit in Puurs (Alex Goethals).

- De trein- of andere rechtstreekse verbinding tussen PUURS & DENDERMONDE komt in het geding. Stad Dendermonde is hierin een stuk de motor, maar koppelt het project nog aan andere opties, waardoor deze verbinding niet direct een prioriteit kan worden binnen het concept Basisbereikbaarheid.

ProMobiel stelt dat er een hoge noodzaak is voor de onsluiting van Sint-Amands en haar deelgemeenten in een RECHTSTREEKSE & SNELLE VERBINDING met station PUURS; ook een zuidelijke onstluiting richting station Londerzeel (en latere tram naar Brussel) is een noodzaak.

 

DE LIJN (tram Willebroek - Brussel)

- Tramlijn vertrekt vanuit 'NIEMANDSLAND'...het fort van Breendonk, voor een hoger potentiëel is het noodzakelijk dat deze tramlijn rechtstreeks kan gekoppeld worden aan de treinverbinding in Willebroek.

Indien dit niet gebeurt kan een boost aan autoverkeer verwacht worden op de N16 & N17 verwacht worden, wat de onleefbaarheid in de regio nog zal verhogen.

Het zou optimaal zijn om de oorspronkelijk voorziene (en rendabele) tramverbinding door te trekken tot Puurs & Bornem.

In de rechtstreekse koppeling met de treinlijn 54 zit momenteel GEEN BEWEGING

 

DE LIJN (aansluitende bussen aan station TEMSE) 

- In dit dossier weigert DE LIJN elke oplossing.

Pendelaars uit Klein-Brabant / Vaartland hebben GEEN aansluitingen op het Wase busnet in Temse:

Bus 93 & 95: Antwerpen / Zwijndrecht / Kruibeke / Sint-Niklaas

Bus 99 / 99S: Snelbus naar Antwerpen / Hamme

- Ons voorstel blijft om een snelle busverbinding over de Schelde te realiseren tussen de bedrijventereinen langs beide oevers van de stroom, met tegelijk een connectie van KLINIEK BORNEM & scholen (langs beide zijden van de stroom).

 

TOEKOMSTIGE 'Vervoer op maat':

Voor de mensen die minder mobiel zijn en afgelegen wonen dienen bijzondere (sociale) oplossingen gezocht te worden, indien de BELBUS AFGESCHAFT wordt.

Dit is een zware verantwoordelijkheid voor onze gemeentebesturen; ProMobiel KBV heeft er vertrouwen in en zal dan ook de gemeentebesturen zoveel mogelijk vanuit 'de burger' mee ondersteunen in deze aartmoeilijke oefening.