Minister Gilkinet neemt onze bezorgdheden op...rond spoorlijn 54

24-05-2021 12:57

 

Frequentie spoorlijn 54: Mechelen - Sint-Niklaas

 

De treinverbinding tussen Mechelen en Sint-Niklaas is een belangrijke as, maar heeft spijtig genoeg slechts een uurverbinding.

Vanuit de burger- en mobiliteitsplatformen ProMobiel & 'Haal De Lijn over de Brug' , hebben we aan federaal mobiliteitsminister Gilkinet de vraag gesteld om deze belangrijke spoorlijn op te waarderen naar een verhoogde frequentie van 1/2-uur.

De brede regio gaat immers gebukt onder intens autoverkeer (vooral N16), waardoor de bereikbaarheid van bedrijven en de leefbaarheid van de aanpalende woonkernen (gemeenten) in het gedrang komt.

Minister Gilkinet heeft hier nu positief op geantwoord (zie antwoord minister hieronder), om dit te gaan onderzoeken.

Dit waarderen we als burgers en organisaties ten zeerste.

Toch moeten we uit het antwoord ook begrijpen dat dit (bij wijze van spreken) niet voor morgen zal zijn en dat het ook niet zeker is dat het effectief kan.

Daarom hebben we de vervoerregio's Waasland & Mechelen + betrokken gemeentebesturen (langs deze lijn) gevraagd om in deze fase, de hoge regionale noden op deze as zelf aan te pakken vanuit het decreet Basisbereikbaarheid; vooral inzake woon-werkverkeer en bereikbaarheid van belangrijke mobiliteitsmagneten (zoals klinieken, scholen, culturele centra, enz...).

Tegelijk om dreigende verkeersinfarcten te vermijden.

 

Van: Info Gilkinet <Info@gilkinet.fed.be>
Date: di 18 mei 2021 om 10:14
Subject: RE: N° 4083-2021- FW: Treinaanbod (lijn 54) haalt niet het (noodzakelijk) niveau binnen een sterk economisch gebied

Geachte heren,

Hartelijk dank voor uw bericht en onze excuses voor het laattijdige antwoord.

We kunnen alvast meegeven dat we uw concrete vraag en argumentatie met aandacht hebben gelezen en dit aandachtspunt mee zullen nemen in de vergaderingen die de komende maanden en jaren zullen plaatsvinden over de toekomstige dienstverlening van het autonome overheidsbedrijf NMBS.

We kunnen vanzelfsprekend niet vooruitlopen op de uiteindelijke resultaten of op een concrete tijdsplanning.

Met vriendelijke groeten en nogmaals onze excuses voor het laattijdige antwoord


Arno Rombouts

Voor het kabinet van de Vice-eersteminister en Minister van Mobiliteit