Hoe ziet de toekomst van de spoorlijnen in Klein-Brabant / Vaartland eruit? DE NMBS ANTWOORD...

10-03-2019 19:30

Spoorlijn 54 - Mechelen - Sint-Niklaas (onze vraag naar een 1/2-uur kadans op lijn 54)

Antwoord NMBS (dhr. Kerckaert Koen) - ProMobiel KBV:

Afgezien van de analyse of er eventueel voldoende vraag voor zou zijn, is het aanbieden van een gecadanceerd halfuuraanbod op de lijn 54 in de praktijk helaas momenteel niet haalbaar.

Hier zijn 2 redenen voor :

   1) De enkelsporigheid van de lijn over de gehele lengte (van de aftakking van de lijn 53 in Heike tot in Sint-Niklaas) , met enkel kruisingsmogelijkheden in de stations Willebroek, Puurs en Temse, maakt het reeds zeer moeilijk om momenteel uitsluitend tijdens de spitsuren een aantal bijkomende P-treinen te kunnen aanbieden bovenop het basisaanbod van 1 trein per uur en per richting.
 
Deze bijkomende P-treinen kunnen, door de beperkte kruisingsmogelijkheden, bovendien niet ideaal gespreid worden op het halfuur van de kadansverbinding.
De opvolging van de verschillende treinen tijdens de spits in beide richtingen is nu reeds zo intensief, dat de vertraging van één trein automatisch een kettingreactie van vertragingen tot gevolg heeft voor alle volgende treinen op de spoorlijn, tot na de spitsperiode.
 

   2) De NV Zeekanaal vraagt voor de brug over het Zeekanaal te Willebroek de nodige openingstijden voor de scheepvaart, waardoor spoorverkeer dus niet altijd mogelijk is.
Het aanbieden van een halfuuraanbod op de spoorlijn (indien deze bijvoorbeeld dubbelsporig zou zijn) zou de beschikbare periodes voor de scheepvaart  te erg inperken (er moet ook rekening gehouden worden met de tijd nodig om de brug te openen en te sluiten) en zo de commerciële uitbating van de waterweg onmogelijk maken.
 
Zonder zeer ingrijpende infrastructuurwerken (dubbelsporigheid, vervangen beweegbare brug Zeekanaal door een vaste (hoge) brug, .) zal een halfuuraanbod op de lijn 54 dus niet realiseerbaar zijn.
 


Spoorlijn 52: Puurs - Boom - Antwerpen - Is er een goeiend potentieel aan reizigers op deze spoorlijn?

Antwoord NMBS (dhr. Kerckaert Koen) - ProMobiel KBV:

Merk op dat het aanbod tijdens de week op lijn 52 sinds december 2017 geëvolueerd is van 1 trein per uur naar 1 trein om het half uur. 
Tegelijkertijd verzekeren wij tijdens het weekend de bediening van 1 trein per uur terwijl dit in vorige transportplannen niet het geval was.
We beschikken in deze fase nog niet over tellingen van het aantal opstappende reizigers maar wij verwachten een zeer positieve evolutie in de reizigersaantallen op deze lijn op basis van bezettingstrends van de betrokken treinen.

Wij zijn dan ook heel tevreden van de twee doorgevoerde verbeteringen. 
 
 

Hoe ziet de toekomst van onze spoorlijnen eruit...ProMobiel kreeg daarover zopas antwoord van de NMBS...

Spoorlijn 52: Puurs - Dendermonde (heropening)

ProMobiel KBV heeft een verslag van de Vlaamse Regering dienst Mobiliteit ontvangen

Hierin is het samenwerkingsakkoord tussen de verschillende regeringen een feit geworden dwz dat de 11  Vlaamse Spoorprioriteiten kunnen worden uitgevoerd waaronder dan ook de studie van spoorlijn 52 Puurs - Dendermonde