Dendermonde-Lebbeke - Aanpassing spoorlijn 53

03-11-2020 06:50

Dendermonde-Lebbeke - Aanpassing spoorlijn 

Men legt twee uitwijksporen aan in de stad Dendermonde en de gemeente Lebbeke (Baasrode-Zuid) langs de bestaande spoorlijn 53 (Dendermonde-Mechelen). Locatie Tussen de Winningstraat te Dendermonde en de Mandekesstraat voor het station van Baasrode Zuid. 

Planning Begin: 2 november 2020 November 2020 Eind: Zomer 2023

 

Binnenkort dient men de omgevingsvergunningsaanvraag in voor de aanleg van uitwijksporen in de stad Dendermonde en de gemeente Lebbeke (Baasrode-Zuid) langs de bestaande spoorlijn 53 (Dendermonde-Mechelen).

De aanleg van deze twee uitwijksporen is noodzakelijk in het kader van de Europese normen om goederentreinen tot 750m lengte toe te laten op het Belgisch spoornet.

Op die manier zullen er op alle kerncorridors in Europa goederentreinen van 750m lengte kunnen rijden. Concreet zal men twee nieuwe sporen bouwen langs de bestaande spoorlijn 53. Er komt één aan de noordzijde te liggen en één aan de zuidzijde. Deze sporen komen te liggen tussen de Winningstraat te Dendermonde en de Mandekensstraat voor het station van BaasrodeZuid.

Om deze sporen te kunnen aanleggen, moeten er gedeeltelijke onteigeningen gebeuren van percelen. De omgevingsvergunningsaanvraag zal in november 2020 worden ingediend. In dezelfde zone zal ook de aanleg van een fietssnelweg worden voorzien, een project van de provincie Oost-Vlaanderen en de gemeentebesturen Dendermonde en Lebbeke.

De beoogde fietsinfrastructuur maakt onderdeel uit van de fietssnelwegen F44 (Gent-Mechelen) en F19 (Dendermonde-Boom). Ook hiervoor zijn nog gedeeltelijke onteigeningen nodig van percelen. Het stoomcentrum en de museumspoorlijn zullen na realisatie van de werken opnieuw volledig bereikbaar worden voor treinverkeer.

 

ONS VOORSTEL (bereikbaarheid Sint Amands / Dendermonde / Antwerpen):

LIJN 52: Dendermonde - Puurs - Antwerpen is van cruciaal belang!!

Ons voorstel voor het geval de studie spoorlijn 52 Puurs - Dendermonde eind dit jaar een negatief zou zijn (waarbij we uiteraard hopen dat dit NIET het geval zou zijn):
Laat de trein Antwerpen - Puurs dan doorrijden  tot Sint - Amands zo moet er maar 7 km spoorlijn vernieuwd worden en met 1 treinstel meer kan dit worden verwezenlijkt 
Verder heeft men dan zeker aansluiting in Puurs zowel richting Mechelen / Leuven als Sint - Niklaas