Dank aan gemeentebestuur Puurs - Sint Amands

22-12-2021 12:00

Persbericht Het Nieuwsblad

PUURS-SINT-AMANDS - Na Nieuwjaar gaan de gemeentebesturen van Puurs-Sint-Amands en Dendermonde samenzitten om het te hebben over spoorlijn 52.

Momenteel is dat de bedding van de stoomspoorlijn, maar in Klein-Brabant blijven ze hopen dat over die spoorlijn weer reizigerstreinen zullen rijden tussen Puurs en Dendermonde. Het stadsbestuur van Dendermonde wil de spoorbedding afschaffen. Guy Delforge

Ze verslikten zich in Puurs in hun koffie toen het stadsbestuur van Dendermonde eerder deze maand bekendmaakte dat het de Mandekensstraat in Baasrode wil ontdubbelen en daarom de spoorlijn 52 wil opheffen.

Dat is in de eerste plaats slecht nieuws voor de vzw Stoomtrein Dendermonde-Puurs die een museumspoorlijn heeft op de bedding van spoorlijn 52. Maar zowel actiegroepen als het gemeentebestuur van Puurs-Sint-Amands blijven bij de NMBS lobbyen om op spoorlijn 52 weer personenvervoer mogelijk te maken.

Overslaghaven (KR8!) tijdens de gemeenteraad in Puurs-Sint-Amands. “Nu horen we dat de stad Dendermonde de bedding wil gebruiken om de Mandekensstraat te ontdubbelen. Die werken passen dan weer in de aanleg van een overslaghaven aan den Briel.

Als ze dat doen, kan de spoorlijnverbinding tussen Puurs niet meer gerealiseerd worden, niet met de trein en niet met een lightrail. Waren wij als gemeente op de hoogte van de plannen van Dendermonde en wat gaan we ondernemen?” “We deden als bestuur inderdaad al veel pogingen om de lijn 52 opnieuw in gebruik te kunnen nemen, dat zou voor de mobiliteit van zowel Puurs als Sint-Amands een meerwaarde zijn”, zegt schepen voor Mobiliteit Alex Goethals (CD&V). “Telkens zijn we bij de meerjarenplanning van de NMBS blijven hameren om een definitief standpunt te kennen van zowel Infrabel als NMBS, wel met de nadruk dat de spoorlijn alleen voor personenvervoer zou gebruikt worden.

” Rond de tafel “We riepen de afgelopen jaren zelfs de andere gemeenten rond tafel om de heropening van die spoorlijn te ondersteunen. We waren dan ook heel verbaasd toen we vernamen dat het bestuur van Dendermonde de spoorbedding wil opheffen”, zegt Goethals.

“Op 14 december was er een digitale vergadering van Infrabel met het oog op de definitieve haalbaarheidsstudies binnen het strategische meerjaren investeringsplan. Het gaat over vier spoorlijnen waaronder de heropening Lijn 52 Puurs-Dendermonde.

Ik heb daar de bemerkingen van ons bestuur gemeld en ook gezegd dat wij blijven ijveren voor de heropening van deze spoorlijn. Er is toegezegd om dit voorjaar aan tafel te zitten met infrabel, de gemeente en studiebureau Sweco.

We zullen het belang van de heropening van spoorlijn 52 ook bij de Vervoersregio blijven benadrukken.” “We nodigen vanuit ons gemeentebestuur de burgemeesters en mobiliteitsschepen van Dendermonde en Buggenhout volgend jaar uit voor een gesprek in aanloop naar de definitieve haalbaarheidsstudie”, zegt Goethals.