Bezorgdheid rond treinlijn 52 - Brief aan stadbestuur Dendermonde & omliggende gemeenten

15-12-2021 11:43

ProMobiel drukt haar ongerustheid uit in een schrijven aan stadbestuur Dendermonde over haar beleid ronds spoorlijn 52 Puurs - Dendermonde.

Er is spijtig genoeg gebrek aan een REGIONALE VISIE in Dendermonde, inzake mobiliteit voor de GANSE REGIO.

ProMobiel KBV vroeg ook aan de gemeentebesturen Puurs - Sint Amands / Buggenhout / Willebroek / Bornem, om contact te nemen met het stadsbestuur Dendermonde om hun plannen te herzien in het belang van de brede regio.

Zie ook artikel hieronder van HLN - onze vraag is: waarom houdt Dendermonde GEEN rekening met de omliggende gemeenten?

 
Alles draait rond de plannen om van de Briel in Baasrode een watergebonden industrieterrein met laad- en loskades aan de Schelde te maken. Omdat die transformatie ook voor extra vrachtverkeer zal zorgen, werd een mobiliteitsstudie uitgeschreven. Die legt nu verschillende scenario’s voor om de verkeersknoop op te lossen. Het schepencollege van Dendermonde maakte eind vorige maand bekend dat het kiest voor een ontdubbeling van de Mandekensstraat, met daarbij horende afschaffing van spoorlijn 52 om de nieuwe weg te kunnen aanleggen.
 
Het is voor ons als burgerbeweging onbegrijpelijk dat het stadsbestuur Dendermonde éénzijdig en dus zonder overleg met de omliggende gemeentebesturen, burgers en mobiliteitsbewegingen een belangrijke kans ontneemt, om de brede Dendermondse regio (en zelfs de Aalsterse) + de Klein-Brabantse te ontsluiten.
 
Geen goed voorbeeld van brede- en langetermijnvisie, voor een modal shift waar het algemeen beleid zo hard naar streeft.
Ruimtelijke ordening (inplannen van bedrijven en grote woonzones) en mobiliteit zouden hand in hand moeten gaan.
 
Hoe gaan wij de verkeersdruk op de belangrijkste verkeersassen (zoals bv. N17 en A12) naar beneden halen, als lokale politiek niet met een brede kijk naar deze regionale situatie kijkt?
 

Zie ook eerder artikel hierover in het Nieuwsblad:

Dendermonde, Buggenhout, Puurs en Sint-Amands bestellen samen studie

Vier gemeenten willen spoorlijn 52 weer open

© gdr

De stad Dendermonde en de gemeenten Puurs, Sint-Amands en Buggenhout laten een studie uitvoeren om na te gaan of de oude spoorlijn 52 opnieuw gebruikt kan worden. 'Dat zou onder meer helpen om industrieterrein Hoogveld beter bereikbaar te maken met het openbaar vervoer', zegt de Dendermondse burgemeester Piet Buyse.

Waarom verandert men hier van mening??